Az Auto ID Vonalkód Kft. nem pusztán vonalkódos és RFID termékek szállítója. Partnerei számára széles skálában teljes megoldásokat is kínál. A rendszerek kiépítését az ügyfelek igényeit figyelembe vevő vizsgálat, majd tanácsadás és alternatívákat is tartalmazó ajánlatadás előzi meg. Komplett rendszerek az alábbi tevékenységi körökben készülnek:

Raktárirányítás

A raktárak megfelelő működéséhez ma már alapvető követelmény olyan raktár-irányítási rendszer bevezetése, amely tökéletesen összehangolja az áru- és információ-áramlási folyamatokat. Ennek a követelménynek hatékonyan és a 21. században elfogadható módon kizárólag a számítástechnikán alapuló rendszerek képesek megfelelni. Az elektronikus raktár-irányítási rendszerek nyomon követik a raktárak külső és belső termékáramlását. Az árumozgások regisztrálása során a rendszer információkat fogad be és bocsájt ki, ezért alapkövetelmény annak a belső és a külső környezettel való kompatibilissé tétele. A raktárak belső információs rendszere szorosan kapcsolódik a külső információs rendszerekhez, hiszen azoknak kívülről érkező igényeket kell kielégíteniük. Az elektronikus adatcsere (EDI) bevezetésével a gyorsaság és a pontosság követelményeinek tökéletesen eleget lehet tenni.

Az elektronikus raktár-irányítási rendszerek az alábbi információ típusokkal dolgoznak:

 • megrendelések (a raktár ellátási körzetéből érkeznek)
 • utasítások, melyek a megrendelések és a készlet (háttér információ) összevetése utáni
 • elemzésekből keletkeznek
 • visszajelzések (háttér információ módosítása)
 • visszaigazolás, kiszállítás

A hagyományos raktár-irányítási rendszer papíralapú, számos emberi figyelmetlenségből vagy hozzá nem értésből fakadó hibalehetőséggel, mivel rengeteg manuális tevékenységet igényel. Mindeközben valós idejű adatkezelésre nincs lehetőség, hiszen az információ-átvitel útja hosszadalmas.

A modern elektronikus raktár-irányítási rendszerek esetében az információ hordozója elektronikus eszköz (vonalkód olvasó, adatgyűjtő, stb.), amely a helyszínen található és alkalmas mind utasítások közlésére, mind pedig az utasítások végrehajtásának visszaigazolására. Az elektronikus készülék több helyen is elhelyezhető a raktár területén: a cikkek tárolási helyén, targonca vagy más árumozgató gépre felszerelve, vagy akár a dolgozóknál (kézben vagy a testre erősítve). Az eszközök csatlakozhatnak vezetékekkel a gazdagéphez, de lehetnek mobil adatbeviteli készülékek, melyek többféle vezeték nélküli kommunikációs lehetőséggel (WLAN, WWAN, WPAN, Bluetooth, IrDA, stb.) küldhetik át az adatokat. A raktáraknál a leggyakrabban alkalmazott vezeték nélküli adatátvitel az infravörös vagy a rádiófrekvenciás adatátvitel.

A vezeték nélküli raktár-irányítási rendszer főbb előnyei:

 • papír nélküli információátvitel
 • valós idejű adatfeldolgozás
 • részfeladatok végrehajtása (pl. komissiózás)
 • kevesebb raktári dolgozó
 • emberi hibalehetőség kizárása

A raktár-irányítási rendszer általában vonalkód technikán alapul, de a fejlettebb rendszerek rádiófrekvenciás címkés azonosítást is alkalmazhatnak. Ma már mindkét technológia általános, nemzetközileg is elfogadott alkalmazása a termékazonosítás, de a raktárban lezajló tranzakciós folyamatok irányítása, valamint a végrehajtások visszajelzésére is kiválóak.

Beléptetés

A tárgyak, termékek azonosítási igénye több, mint 30 évre tekint vissza, amikor egy amerikai kisváros vegyeskereskedésében egy egyszerű fényceruza segítségével beolvasták az első vonalkódot egy rágógumiról. Az auto ID technológia azóta óriási fejlődésen ment keresztül és – lássuk be – megnövekedtek az elvárások is. Ma már nem elegendő csupán a hibamentes azonosítás, fontossá vált a gyorsaság, a rugalmasság és az ezekből levezethető költség- hatékonyság. A fejlesztések során megnőtt a regisztrálandó objektumtól mért olvasási távolság, mely nagymértékben fokozza a munka kényelmét és hatékonyságát. A vezeték nélküli rendszerek bevezetésével, pedig szinte észrevétlenül zajlik a céltárgyak nyomon követése.

Amikor fejlesztésen gondolkodunk, a termékazonosítás esetében elegendő, ha a gazdaságosság és a munkaerő-takarékosság szempontjai a meghatározók. A személyek azonosítása ennél sokkal kényesebb, hiszen akár egy nagyobb tömeg rövid időn belüli regisztrálása is lehet a feladat, miközben a sértetlen biztonságot és a kellemes közérzetet is meg kell őriznie a regisztrációt végzőknek.

Az igazán professzionális személybeléptető rendszerek az alap feladat mellett az individuum érdekeinek képviselését is fontos tényezőnek tartják. A beléptetés gyors és tévedhetetlen. Az információk azonnal lehívhatóak és egyszerűen beilleszthetőek a felhasználó aktuális rendszerébe. Emellett sem a rendszer működési elve, sem az azonosítást segítő eszközök (csuklópántok, kártyák, chip-ek, stb.) viselése nem okozhat kellemetlenséget.

A regisztráció sebessége az előkészületek során nagymértékben felgyorsítható. Az internetes előregisztráció során nemcsak felmérhető a résztvevők száma, hanem a névre szóló azonosító kártyák is megtervezhetőek lesznek egészen a nyomtatáskész állapotukig. Nagyon fontos előkészítő lépés a helyszín vizsgálat. Ahhoz, hogy a személyek pontos nyomon követése kapcsán olyan válaszokra is feleletet kapjunk, hogy ki, melyik előadó teremben, vagy milyen kiállítói szektorban tartózkodott a legtöbbször, vagy azt szeretnénk szabályozni, hogy a fogyasztások csak az illetékességnek megfelelően történjenek, vezeték nélküli rendszereket kell alkalmazni. A helyszíni adottságokat figyelembe véve a végpontokkal kiépített rendszer le kell, hogy fedje a mozgási terület egészét. A felmerülő hibák gyors kiküszöbölésére biztosítani kell az alternatív megoldásokra történő gyors áttérést. Ezt is az előkészületek során kell meghatározni.

A megfelelően előkészített beléptetés csak néhány másodpercet vesz igénybe. Gyors, színes kártyanyomtatók helyszíni használatával azok is hamar kiszolgálhatóak, akik előzetesen nem regisztrálták magukat. A regisztrálást végző, előzetesen kiképzett személyzet 20-30 perc leforgása alatt akár több száz ember beléptetését is elvégezheti. Persze nem mindegy, hogy hogyan.

A jó beléptető rendszer megkönnyíti a rendezvény utáni napok munkáját is. Az esemény után a látogatók mozgásáról bármilyen formátumban, bármilyen bontásban (napok, előadó helyiségek, országok, témák, stb.) készíthetőek elemzések.

RFID a kereskedelemben
A Wal-Mart pilot program

Az ellátási lánc egy új korszaka köszöntött be 2004. április 30-án, amikor a Wal-Mart észak- amerikai telephelyén bevezette az RFID-t a csomagolás, raklapozás szinteken a fogyasztók gyorsabb kiszolgálása érdekében. A Wal-Mart azt a feladatot tűzte ki a 100 legnagyobb szállítója számára, hogy az összes texasi üzletbe történő beszállításhoz RFID tag-eket helyezzenek el a csomagoláson és a raklapokon.

Míg a vonalkódok azt tudják megmondani, hogy bizonyos termékből 2 doboz áll rendelkezésre, addig az elektronikus termékkód (EPC) ezt a két dobozt segít megkülönböztetni egymástól. A kereskedőknek jóval nagyobb rálátást biztosít, mivel nyomon követhető a termékkészlet a szállítótól a disztribúciós központon keresztül az üzletekig. Az RFID technológiát, amely az EPC-t is előmozdítja, már az 1940-es évek óta használják. Bárki, aki távirányítóval nyitotta ki kocsiját, használt már RFID-t. Az ellátási láncban történő alkalmazása azt jelenti, hogy passzív, antennával rendelkező RFID chipeket helyeznek el a csomagoláson és a raklapokon. Ha elhaladunk mellettük egy olvasóval, a chip aktivizálódik, és egy egyedi azonosító kódot küld vissza a raktár kezelő rendszerének. A Wal-Mart által használt olvasók átlagos hatósugara 4,5 m körüli.

Az RFID használatával lehetőség nyílik a vásárlói áruvisszavétel kényelmessé tételére, megvalósulhat a gyártó részéről a hibás termékek minden eddiginél hatékonyabb bevonása, valamint fontos képesség a hamisított termékek (gyógyszerek) elleni küzdelemben is.

EPCglobal

Az EPCglobal az EAN International és a Uniform Code Council kapcsolt vállalkozása. Ez az iparág által létrehozott szervezet felelős a világméretű ellátási lánc RFID technológiával kapcsolatos szabványainak kidolgozásáért, melyeket a fogyasztói és üzleti követelmények hívtak életre. Az EPCglobal alapító tagjaként a Wal-Mart ragaszkodik olyan személyiség joggal kapcsolatos alapelveihez, mint a fogyasztók felvilágosítása, a fogyasztók képzése, és a fogyasztó választása. Az EPC oktató brosúrái megtalálhatóak a Dallas/Fort Worthi területek üzleteiben az érdekelt felek számára. A fogyasztók választhatnak, hogy vagy megtartják, vagy eltávolítják az RFID tag-eket, miután megvásárolták a tag-gel ellátott terméket. A Wal- Mart üzletekben már létezik egy jelzés, amely felhívja a fogyasztó figyelmét arra, hogy egy EPC-től független elektronikus tag-es rendszert használnak a lopások megelőzése végett. Az EPCglobal szimbólum jelét a fontosabb polcoknál és/vagy sorokban helyezik el.

Szállítmányozás

A fejlett vállalatok bevételük növeléséért a kompetitív előnyök folyamatos kutatása révén vezeték nélküli megoldásokat építenek ki szállítmányozási tevékenységeikben. Ez magában foglalja a raktározás, az áru transzport és a raktári rendszerek olyan új funkcióit, amelyek a költségmegtakarításokra és az eszközkihasználásra gyakorolnak kedvező hatást.

A Vezeték nélküli szállítmányozási menedzsment rendszer nyitott szerkezetű rendszer, amely egy interfész segítségével illeszkedik a már meglévő vállalati rendszerekhez. További jellemzői a hardver-függetlenség és a többlépcsősség, amiért szakaszonként történhet a felhasználói kiépítés. Ezzel a struktúrával a szállítmányozó vállalatok alacsony szinten tudják tartani jövőbeli szoftver- és hardver befektetéseiket is.

A vezeték nélküli szállítmányozási rendszer elemeit egy gazdarendszerbe építve, felhasználói és kommunikációs szoftverek segítségével lehetővé válik a vállalati hálózat virtuális kiterjesztése a munkaterület egészére. Ez a rendszer lehetővé teszi az erőforrások, illetve az adott területen fellelhető eszközök valós idejű irányítását.

A rendszer kiépítése a következő előnyöket nyújtja:

A flotta nyomon követhetővé válik. A teljes flotta nyomon követése azt jelenti, hogy minden pótkocsi és vontató helyzete és állapota bármikor lekérdezhető a tartózkodási helyszíntől függetlenül a feladó, a raktári menedzsment és a menedzsment számára egyaránt. A teherautóvezetők, diszpécserek munkája egyszerűbb lesz. A sofőr, és a szállításügyi előadó munkáját nagymértékben megkönnyíti, hogy megszűnik a nagymennyiségű papírmunka és hatékonyabbá válik a kommunikáció. Korszerűbbé válik minden munkafolyamat.

A raktári kommunikáció fejlesztése. Valós idejű adat-összeköttetés biztosítja, hogy a raktárak automatikusan értesüljenek a szállítmányokról helymeghatározó rendszer (GPS) segítségével. A GPS alkalmas arra is, hogy pár perces pontossággal tudassa a raktárakkal a várható érkezési időt (ETA = Estimated Time of Arrival). Ennek ismeretében a raktári dolgozók előre meg tudják tervezni a pótkocsik kipakolását és így csökken a sofőrök, vontatók és pótkocsik várakozási ideje, ami a raktári polcok gazdaságosabb kihasználásához vezet.

Menedzsment tájékoztatás javítása. A szállítmányozást bonyolítók számára a döntéshozatalt nagymértékben elősegíti a valós idejű adatok szolgáltatása. A vontatók/pótkocsik helyzetéről, egyéni raktári kézbesítési időről és költségről, valamint a gépkocsivezetők eredményességéről szóló információk felhasználásával készülő beszámolók szinte azonnal elérhetők és olyan formában készülnek, amelyet a menedzsment azonnal fel is tud használni.

Az útvonaltervek, a szállítást megelőző pótkocsi ellenőrzés, a vontató beosztás és vontató ellenőrzés azokat a tevékenységeket jelentik, amelyekre sort kell keríteni minden egyes nap elején, ami pedig jelentős mennyiségű papírmunkát, munkaerőt és időt vesz igénybe. A tevékenység átvizsgálása során megállapítottuk, hogy egy sofőrnek a nap elején elvégzendő első feladatai és az elosztó központ tényleges elhagyása között akár 45 perc is eltelhet. Ez a rendszer egy óriási lehetőség a hatékonyság fejlesztésére.

A szállítmányozási menedzsment rendszer megvalósításával a kiszolgáló számítógép percek alatt vezetékek nélkül képes letölteni a hordozható számítógépre az útvonalkijelöléseket, a szállítást megelőző ellenőrző űrlapokat és vontató beosztásokat. A kézzel végzett feladatokkal és papírmunkával járó munkakijelölési eljárások megszüntetésével a tehergépkocsik már kevesebb, mint 15 perc alatt elhagyhatják az elosztó központot. Így mintegy 30 perc/ tehergépkocsi/sofőr/nap termelékenységi megtakarítás érhető el a "reggeli eljárás" során. Ez a teljesen automatizált és papírmentes alkalmazás egyúttal csökkenti az irodai hátteret is. A szállításszervező rendszer számos technológiai elemből áll. A járműflotta olyan technológiát alkalmaz, mint:

Strapabíró hordozható terminálok (számítógépek) elektronikus aláírás rögzítővel IEEE 802.11x szabvánnyal működő vezeték nélküli helyi hálózattal (WLAN) Az út rögzítésére szolgáló fedélzeti számítógéppel (OBC = On Board Computer) Helymeghatározó rendszerrel (GPS = Global Positioning System) Nyomtatókkal Széles körzetű vezeték nélküli kommunikációval (WWAN) A vezeték nélküli szállítmányozási menedzsment rendszer a szállítási folyamatokat olyan képességekkel látja el, amelyek drámai termelékenység-növekedést eredményeznek. Mindemellett csökkentik a költségeket és fejlesztik a működés-irányítást is. A rendszer óriási kompetitív előnyt jelent az ezt alkalmazó vállalatok számára.

Kórházi betegazonosítás

A kórházak és más egészségügyi intézmények rengeteg energiát fordítanak adminisztrációs feladatokra. Sokszor éjszakai ügyeletek után a sebész vagy traumatológus órákon át tartó munkával viszi be az elmúlt 24 óra történéseit az osztály számítógépébe és tölt ki adatlapokat, miközben természetesen el kell látnia a rendelőben várakozó betegeket. Hasonló a helyzet más szakterületek esetében is. A pontos adatkezelésnek az egészségügyben sokkal nagyobb a jelentősége, mint más területeken, hiszen a félreértések emberek életébe kerülhetnek. A hibák elkövetésének másik következménye az az anyagi veszteség, mely az elvesztett időből és a felesleges ráfordításokból adódik. Az egészségügyi dolgozók tehát a legjobb tudásuk szerint igyekeznek elkerülni a hibákat, így idejük jelentős részét az adathalmazok kezelésével töltik. Ez az idő természetesen elveszik a betegek számára.

Az automatikus azonosítás bevezetése az egészségügyben alkalmas e feladatok tökéletes megoldására. Világszerte elindított folyamat a kórházak elektronikus adatkezelésének kiépítése. A már kiépített rendszerek jó tapasztalatokat nyújtanak a dolgozóknak és betegeknek egyaránt. Nagy előnyük, hogy idővel az igényeknek és lehetőségeknek megfelelően tovább fejleszthetőek. Használatuk során beigazolódott, hogy időt és pénzt takarítanak meg amellett, hogy tévedhetetlen precizitással "vigyáznak" az emberi életekre is.

A kórházi csuklópánt jól alkalmazható a betegek minden korosztályánál. Az első pánt felhelyezése 1956-ban egy amerikai kórházban történt. Polipropilén műgyantába ágyazott cellulóz szálakból áll, aminek köszönhetően kellemes viselet, vízálló és többféle eljárással vihető fel rá a kívánt információ. A csuklópántok színe a kívántnak megfelelő, más és más szín alkalmazható a különböző kórházi osztályokon, a mérete is változhat attól függően, hogy újszülöttet, gyermeket vagy felnőttet azonosítunk vele. A csuklópántos megoldáshoz alkalmazott számítógépes háttér több szinten nyújt segítséget az adminisztrációs tevékenységek és az adatkezelés gyors és hibamentes elvégzéséhez. Az új rendszerek a régiekhez adaptálhatóak, a jövőben pedig kényelmesen továbbfejleszthetőek. A jövőbe mutat az a lehetőség is, hogy a rendszer segítségével a TB által támogatott gyógyszerek és kezelési eljárások rögtön kiszámlázhatóak, és lejelenthetőek. Direkt termo- vagy termo-transzfer vonalkód nyomtatók segítségével a csuklópántokat a betegfelvétel helyszínén nyomtatják meg. Mivel a csuklópánt anyaga nem alkalmas a közvetlen megnyomásra direkt termo nyomtatás esetén külön címkére kerül a nyomat, melyet a pántra ragasztanak fel. A termo-transzfer nyomtatók festékszalagot használnak. Ez a fajta nyomtatás lényegesen tartósabb, ráadásul a termo-transzfer nyomtató közvetlenül nyomtathat a csuklópántra.

A nyomtatáshoz a Zebra termo-transzfer nyomtatói kiválóan alkalmasak. A TLP 2844-Z kicsi, és diszkrét készülék az alacsonyabb betegfelvételi számú kórházak számára. Az S4M nyomtató a nagyobb terhelésű osztályok (Baleseti- és Intenzív osztályok) számára ideális, ahol a személyzet amúgy is túlterhelt. Ha hosszabb festékszalag-tekercset teszünk bele (500 méter), akár 1500 címkét is ki lehet nyomtatni egy újabb csere előtt.

Az RFID megoldás: a legkényelmesebb, a legintelligensebb eljárás. Úgy is fogalmazhatunk: a jövő megoldása. A vezeték nélküli, automatikus rádiófrekvenciás azonosítás biztonságos betegazonosítást tesz lehetővé, a legmodernebb technológia segítségével. A "smart" címkével ellátott csuklópántot mintegy mobil, dinamikusan kezelhető adatbázist hordozza a beteg a kórházban töltött ideje alatt. Az RFID tökéletesen kielégíti a biztonságos gyógyítás öt alapkövetelményét:

Legyen mindig

 • a megfelelő beteg,
 • a megfelelő gyógyszerrel,
 • a megfelelő dózisban,
 • a megfelelő beviteli módban és
 • a megfelelő időben kezelve!
 • Az adatkezelés egyszerűsítése és felgyorsítása miatt a dolgozóknak sokkal több idejük jut a tényleges feladatuk elvégzésére: a betegek szakszerű ellátására.

  Pénztár melletti kódolvasás
  Felejtessük el a hosszú pénztári sorokat

  Semmi sem járul hozzá jobban a vásárló elégedettségéhez, mint a gyors és hatékony pénztári kiszolgálás. Innovatív megoldásunk felgyorsítja az árucikkek kifizetését, fokozza a pontosságot és nagymértékben javítja a teljesítményt. Hogyan? Mobilizálja a vásárlás folyamatát a Mobil Vásárlói Rendszer (Portable Shopping System) segítségével. Mit tesz lehetővé a rendszer? Önálló termékbeolvasás vásárlás közben Gyorsabb távozás a vásárlást követően Igazolt tény: A mobil vásárlói rendszer növeli az üzletek eladását és a fogyasztói elégedettséget. A Mobil Vásárlói Rendszer segítségével a pénztári sorban való várakozás kiváltható, a vásárlók az árucikkek vonalkódjait akkor olvassák be, miközben belehelyezik a bevásárlókocsiba azokat. Egy könnyű, ergonomikus kézi készülék segítségével (Motorola PSS) a vásárlók azonnal rendelkeznek adatokkal arra vonatkozólag, hogy mennyibe kerülnek a termékek, még mielőtt kifizetnék, és folyamatosan látják a sorok között haladva a végösszeget is. Eközben az üzlet értékes információkat szerez a vásárlási szokásokról, javítja a törzsvásárlói kedvezményeket és a fogyasztói szolgáltatásokat, miközben segít a kiskereskedőknek abban, hogy jobban előre láthassák a vásárlók igényeit. Ez a gazdag felszereltségét és az árat tekintve egyaránt versenyképes rendszer vezeték nélküli helyi hálózatot, mobil számítógépeket, felhasználói szoftvereket és a vonalkódos termékazonosítást olvasztja egybe. Csökkenti a vásárlók pénztári sorban töltött idejét azzal, hogy meggyorsítja a pénztáros munkáját, és lehetővé teszi a vásárló számára, hogy nyomon követhesse vásárlása értékét (ami arra ösztönözheti, hogy többet költsön).

  Gyors csemegeüzleti és gyógyszertári vásárlás

  Melyik az a két hely, ahol a fogyasztók a legtöbb idejüket töltik felesleges várakozással? A csemegeüzletekben és gyógyszertárak pénztárainál. A Motorola PSS segítségével a fogyasztók a kézi készülékük segítségével csemegeüzleti vagy gyógyszertári rendeléseiket egy menülistáról kiválasztva adhatják fel. A megrendeléseket vezeték nélküli kommunikációval továbbítják a megfelelő részleghez, ahol az értékesítési kisegítők fogadják és teljesítik azokat, miközben a fogyasztó vásárol tovább. A fogyasztók bármikor átvehetik a rendelésüket a vásárlás alatt, amikor az éppen kényelmes a számukra, illetve kérhetnek jelzést a PSS eszközükre, hogy rendelésük mikor vehető át.

  Célmarketing a döntésnél

  A Mobil Vásárlási Rendszer (Motorola PSS) valóban irányíthatja a vásárlást azáltal, hogy a vásárlót befolyásolja a "vásárlás folyamatában", illetve udvarias adatközlő üzenetekkel segíthetik elő döntéseit a bevásárlás alatt. A kulcsfontosságú különbség a Motorola PSS és más önellenőrző rendszerek között: a Motorola PSS-ek megtalálhatók a termék polcok között és a pénztáraknál, hogy ezzel is javíthassák az üzlet eladási adatait.

  Gyorsabb kiléptetés a fizetésnél

  A fogyasztói kiléptetői megoldások kiegészítéseként és a kiléptetési folyamat sebességének növelésének lehetőségeként a Motorola pénztárral kapcsolatos megoldásokat is ajánl.

  Gyorsabb kártyás tranzakció

  A legkülönfélébb helyszíneken is működtethető Motorola kártyaleolvasók lehetőséget adnak a hatékony, célzott marketing és hirdetés megvalósítására, értékes fogyasztói információk megszerzésére, az üzleti hűség elősegítésére, valamint a márka és a fogyasztói kapcsolatok erősítésére, miközben gyorsítja a vásárlás folyamatát.

  Pontosabb és gyorsabb olvasás megvalósítása

  A vezeték nélküli kézi szkennerek 3 méter távolságig is működhetnek, így tökéletesen alkalmasak arra, hogy a pénztárosok beolvassanak olyan nagy, vagy nehéz árucikkeket is, amelyeket a vásárlók inkább a bevásárló kocsiban hagynak. A Motorola (Symbol) vonalkód olvasási megoldásai kedvező gyakorlati tapasztalatokat mutatnak a kiskereskedelmi vásárlásokkal kapcsolatban mind a fogyasztók, mind az üzleti alkalmazottak számára.

  Termelésirányítás

  A hagyományos, papír alapú termelés-szervezés hosszú időt vesz igénybe, ugyanakkor a pontatlansága is meglehetősen nagy. A megrendelések beérkezése, a meglévő alapanyag készlet megvizsgálása, az időrendiség kialakítása nemcsak megnöveli a gyártó reakcióidejét, hanem gyarapítja a gyártás során keletkező hibaszámot is. Az elektronikus termelésirányítás bevezetésével optimalizálhatóak a gyártási rendelések, szinte közvetlenül a vevőrendelésből is megtervezhetőek. Az elektronikus, számítógépes rendszerek azzal az előnnyel rendelkeznek, hogy szinte online történhet az utasítás kiadás az online információnak megfelelően.

  Az elektronikus termelésirányítás során a rendelések a termelési ciklus bármely pontján a kapott információk alapján módosíthatóak, így a raktárkészletek nagymértékben optimalizálhatóak. Mivel a gyártás pontról-pontra követhetővé válik, a menet közbeni tervezés-módosítások is kivitelezhetőek. A módosítás egyidejűleg megváltoztathatja az anyagszükségletet, a költségeket és az alkalmazott műveleteket. Könnyen kiszűrhetőek a rossz hatékonyságú folyamatok, mivel az üzemben folyó mindegyik munkát külön-külön lehet követni.

  A termelésirányításnak együtt kell működnie a "raktárkezelés" modullal, így nagymértékben csökken a gyártás során felhasznált készletek adminisztrációja is. A termelésirányítás eszközei a leggyakrabban vonalkód-technikán alapulnak. Az üzemek már a raktárba való bekerülésük idején vonalkódos címkékkel jelölik meg az alapanyagokat, alkatrészeket. Ezek a felcímkézések egyrészt az elektronikus raktárirányítás részei, másrészt a futószalagra kerülve a termelésirányítás rendszerét is képezik. A gyártás során a minőségbiztosítást is pontosabbá tehetik, hiszen tökéletesen kiszűrhető, hol történt hibás művelet. Így a selejtgyártás a nullára redukálható.

  A termelésirányítási rendszer számítógépes hálózaton kívül vonalkód (RF) olvasókat, adatgyűjtőket esetlegesen vonalkód nyomtató eszközöket is igényel (bérnyomtatás esetén a nyomtató kapacitás mellőzhető). A saját nyomtatóeszköz előnyei, az azonnali, előre nem felmerülő módosítások esetében láthatóak. Hátrányuk a folyamatos média igény (festékszalag, címke alapanyag), a munkaerőtöbblet és a karbantartási szükséglet.

  Egyre növekvő tendencia a rádiófrekvenciás rendszerek bevezetése. Ezek ma még nagyon költségesek, ezért a közeljövőben még nem válnak általánossá. Előnyük a további időmegtakarítás és munkaerő csökkentés.

  Parkolási fizetőrendszer

  A parkolási társaságoknak fontos szerepe van díjbeszedési és közbiztonsági területeken az állam, valamint a megyei és helyi önkormányzatok életében. A bűntető cédulák hibás kitöltése, illetve a billentyűs adatbeviteli folyamatok során előforduló tévesztések gyakran a büntetés behajthatatlanságához vezetnek. A vállalkozást mobilizáló megoldások lehetőséget adnak a parkoló-társaságoknak arra, hogy bevételi előnyt kovácsoljanak a hibák csökkentése, a költségek minimalizálása és a növekvő hatékonyság révén.

  A kézzel írott parkolási bírságokkal kapcsolatos hibáknak igen kiterjedt és költséges hatása van a bevételek későbbi behajtására az állam, valamint a megyei és helyi önkormányzatok vonatkozásában. Sokféle hiba fordulhat elő az írott parkolási bírságcédulák kiállításakor. Még több hiba keletkezhet, amikor a büntető cédulák információi később többször is adatbázisokba kerülnek adatbevivő személyzet segítségével. Ráadásul a parkolási társaságok más adatbázist használnak a büntető cédulák adatainak feldolgozására és a büntetés behajtására, mint az önkormányzatok. Napjainkban a pontatlan adatgyűjtés, a pontatlan adattovábbítás és a pontatlan adatkezelés nagy megterhelést ró számos a parkolással foglalkozó szervezetre: a parkolási társaságokra: akik hibásan rögzítik a szabálysértők adatait, valamint a szabálysértéseket, és nehezen azonosítják a notórius nem fizetőket a bíróságokra: akik nem tudnak vádat emelni, ítéletet hozni, és díjakat behajtani, ráadásul további költségeket jelent a téves beidézések törlése a közlekedési felügyeleti irodákra: akik nem tudják a jogosítványokra vonatkozó tiltásokat érvényre juttatni, illetve a bíróságok által kivetett be nem fizetett bírságokat nyilvántartásba vezetni a végrehajtó szervezetekre: akiknek bevételkiesésük lesz a nem behajtott bírságok miatt.

  Mivel a parkolásokból származó bevételekre nagyon káros hatással vannak a fent említett hibák, az utcai vállalati mobilitás kiépítése egyre indokoltabbá válik. Ez alatt azt a képességet értjük, hogyan rögzítsék, továbbítsák és kezeljék a parkolási díjakkal kapcsolatos információkat a helyszíntől a döntés pillanatáig. A parkolási büntető cédulák kiállításának mobilizálása számottevően növeli az állam, a megyei és helyi önkormányzatok bevételi lehetőségeit. A parkolási társaságok a korábbi behajthatatlan bírságokhoz képest akár 50%-kal is növelhetik bevételeiket. Az automatikus adatkezelés nagy előnyt nyújt a hibák és a költségek csökkentése, valamint a hatékonyság növelése révén. Mindezek jelentősen hozzájárulnak a parkolási bűntető cédulákkal kapcsolatos eljárásokból származó nagyobb bevétel realizálásához. Kevesebb hiba: Két lehetőség mutatkozik a hibák csökkentésére, illetve bevétel "termelésre". Először is a bűntető cédula kiállításánál a járműre és a szabálysértésre vonatkozó adatok pontossága fokozódik. A vonalkód alapú nyilvántartás gyakorlatilag teljesen kiküszöböli ezeket a hibákat. A felhasználói szoftver legördíthető menüi is biztosítják, hogy kevesebb hiba kerülhessen a szabálysértésekkel kapcsolatos adatokba. Másodszor az elektronikus adat-szinkronizációval kiválthatóak a billentyűs bevitellel kapcsolatos tévedések. A hibák csökkentésének egyik lehetősége a gépjárművek adatainak felvételében rejlik. A vonalkód olvasóval ellátott mobil számítógép használata a gépjárművek azonosítójának leolvasásához az adatbeviteli hibák 1% alá csökkentését teszi lehetővé. Alacsonyabb költségek: Az automatikus adat-szinkronizációval csökken az egy cédula billentyűs adatbevitelére eső adminisztrációs költség is. Ezen túlmenően azzal, hogy elmarad a kézzel írott bűntető cédula tömbök kiállítása és összeegyeztetése, további költségcsökkenés érhető el.

  Hatékonyság növelés: A parkolási szabálysértésekkel kapcsolatos idő- és erőforrás ráfordítás csökkentésével fokozódik mind az irodák, mind pedig a helyszíni ellenőrök munkájának hatékonysága. Ez azzal érhető el, hogy csökken az az idő, amely az adott jármű adatainak kézzel történő rögzítéséhez szükséges. A legördíthető menükből kiválasztható állandó információk precíz szabálysértés rögzítést biztosítanak, és egyúttal felgyorsítják a büntető cédula kiállításának idejét is. Ez növeli a parkőrök tevékenységének hatékonyságát az egy óra alatt kitöltött több cédula által, valamint az egy ellenőrre jutó bevétel növelésével. Akár a hibák vagy a költségek csökkentését nézzük, illetve a hatékonyság növelését vesszük figyelembe, az utcai vállalati mobilitás szignifikáns előnyöket biztosít az elavult kézi folyamatokkal szemben. Felismerve és korrigálva azokat a területeket, ahol a büntető cédula kiállítási folyamatok során a leggyakrabban fordulhatnak elő hibák, mutatkoznak meg a rendszer előnyei a parkolási társaságok számára. A mobil számítógépek használata nagymértékben javítja a parkolók működtetésének folyamatát a kézi adatgyűjtés és adatfeldolgozás hibáinak kiküszöbölése révén. Csökkennek az adminisztrációs költségek, nő a munka hatékonysága - és mivel a parkőrök több bűntető cédulát tudnak előállítani óránként, az egy ellenőrre jutó bevétel is növekszik.

  Szelektív szemétszállítás
  A hulladék is nyomon követhető – Esettanulmány

  A kidobott háztartási szemét, vagy az iparban, egészségügyben és kutatásban felhalmozódott hulladék sorsának követése rendkívüli fontosságúvá vált napjainkban. Minden fejlett ország arra törekszik, hogy mind a háztartásban keletkező hulladékok, mind az ipari eredetűek sorsa nyomon követhető legyen, minél előbb megfelelő helyre, illetve megsemmisítésre kerüljenek, és ne következhessen be a szemét illetéktelen helyre történő lerakása. A veszélyes hulladékok kezelése még nagyobb gondosságot igényel, hiszen nem megfelelő precizitás esetén súlyos károkat okozhatunk környezetünkben.

  Nyugat-Európa országaiban már évek óta próbálkoznak olyan azonosító rendszerekkel, melyek segítségével szelektálni és differenciáló lerakó helyekre lehet juttatni a különböző anyagi természetű hulladékokat.

  A CITEC Environment France már több, mint 10 éve mobil számítástechnikai eszközöket használ Franciaország számos városában, így Párizsban is a hulladékgyűjtésre. Két évvel ezelőtt a cég elhatározta, hogy felújítja az eszközeit, mert az addigi szállítónál strapabírósági és megbízhatósági problémák merültek fel, ezért egy strapabíró, vízálló hordozható pc-t találtak, amely nagy memória kapacitással rendelkezik és hosszú életű akkumulátora miatt megbízható adatkezelést biztosít. Minden konténert felszereltek vonalkóddal vagy RF-tag-gel, amelyet minden beavatkozásnál beolvasnak (karbantartás, mosás, stb.) a konténer azonosítása miatt.

  Az RFID megoldás bevezetése megnövelte az alkalmazások lehetőségét. A mobil komputer a szemétgyűjtő autóban van elhelyezve, egy külső RF-tag olvasó pedig a kocsi hátuljára. A tagolvasó minden kukát azonosít, amelyet az autóba ürítettek. A nap végén egy dokkoló egységen keresztül elküldik a napi adathalmazt a központi adatbázisba, hogy elkészítse a riportokat az elvégzett munkáról. Ez az új rendszer nemcsak a különböző jelentések elkészítésére szolgál a háztartások számára, hanem optimalizálva elkészíti a szemetes kocsi begyűjtési útvonalát az újabb címeknek megfelelően is. A szelektív hulladékgyűjtés esetében pedig a helyi hatóságok hírközlési kampányokat is kezdeményezhetnek a különböző megoldandó témákkal kapcsolatban. A mobil computer megoldással a CITEC cég egy nagyon megbízható és erős készülékre építette alkalmazásait. Az RF tag olvasó hozzáadásával megnövekedtek az alkalmazási lehetőségek, több az ellenőrző információ, pontosabbak a jelentések, így a jövőben nagymértékben növelhető a területi munka hatékonysága. Magyarországon is sok probléma merül fel a lakossági szemét gyűjtés kapcsán. A jelenleg alkalmazott átalánydíjas elszámolási rendszerek nem megfelelőek a korrekt kiszámlázásokhoz. Az egyes egyénekre, háztartásokra, ingatlanokra kiszabott költségek nem eléggé differenciáltak, és gyakran nem tükrözik az elvégzett szolgáltatás mennyiségét és minőségét. A Mag ICS Holding ezekre a problémákra kifejlesztette a teljesítményelszámoló "Dustbin Record System"-et, amely 1997-ben először öt faluközösségben vezetett be. A rendszer egyszerűen és gazdaságosan állítható össze. A területen lévő szemétgyűjtő edényeket egyedi vonalkódos azonosítókkal látták el. A címkén feltüntették az edény űrtartalmát, hogy saját vagy bérelt edény, és esetleg azt is, hogy milyen hulladék gyűjtésére szolgál. Amikor a kukás autó a környéken begyűjti a szemetet, minden egyes kuka vonalkódját leolvassák az ürítéskor egy mobil adatgyűjtővel, az adatgyűjtő automatikusan elmenti az olvasás időpontját is. A telephelyre visszatérve az adatgyűjtőt csatlakoztatják a számítógéphez, és a begyűjtött adatokat visszatöltik. A központban a szemétgyűjtő edényekről számítógépes nyilvántartást vezetnek, így az adatok összesítésével pontosan megadható, hogy adott időszakban kitől, mennyi szemetet szállítottak el, később pedig ezen adatok alapján állíthatják ki a számlákat.

  Már a bevezetés utáni első év pozitív tapasztalatokkal szolgált. Javult a fizetési morál, csökkent a reklamációk száma. A lakosság által fizetett díj, amely már a tényleges szolgáltatás árát tartalmazza, 40-50%-kal csökkent. A kedvező fogadtatás hatására kiterjesztették a rendszert Dunaújváros területére is. Remélhetően rövid időn belül ez a rendszer általánosan is elfogadottá válik.

  Laboratóriumi hulladékok kezelése

  A laboratóriumi hulladékok kezelésének szigorú hatósági követelményeknek kell megfelelnie, ugyanakkor a nyomon követés és a hulladékmegsemmisítés miatti költségek menedzselése kulcsrésze a kiadástervezésnek és a takarékoskodásnak. A teljesítés és a költség megtakarítás kritikus tényezője az adathalmaz pontos begyűjtése és a jelentésírás.

  A laboratóriumi hulladékot nyomon követő rendszer a kórházak és kutató intézetek számára egy hatékony, könnyen alkalmazható megoldás a laboratóriumokban keletkezett hulladékok ártalmatlanításának nyomon követésére és lejelentésére. A rendszer egy hordozható, vonalkód alapú megoldás, ami biztosítja a nyomon követendő kulcs információkat, mint például a szemét felvételi helye, a mozgatott szeméttárolók száma és a hulladékgyűjtő személy azonosítása. A kézi, hordozható olvasó egy belső interfész segítségével bárhonnan működtethető az intézmény területéről. A részletes jelentés állomány biztosítja az adminisztrátor számára, hogy jelentései megfeleljenek a hatósági követelményeknek, és nyomon kövesse a laboratóriumi hulladék kijutását az intézményből. A laboratóriumi hulladékkezelő rendszer naprakész, megbízható információkat szolgáltat, melyek elősegítik a költségtervezést és javítják a felelősségre vonhatóságot.

  A rendszer vonalkódos mobil adatgyűjtést és széleskörű, számítógéppel történő riportírást tesz lehetővé, így a felhasználó könnyen megszervezheti a hulladékok ártalmatlanná tételét hatósági igények szerint. A rendszer működése a következő:

  Ellenőrzi hol, mikor, ki és milyen mennyiségű hulladékot gyűjtött Nyomon követi a hulladék-közömbösítést több helyszínen, épületben és szinteken. Kézi, hordozható olvasót használ, mely megbízató és hatékony adatgyűjtő bármilyen helyszínen Egyedi vonalkódos címkét nyomtat az összes helyszín és alkalmazott azonosítására A rendszer érvényes felhasználót igényel a belépéskor mind a számítógépen, mind az olvasón és bejegyzi, ki végezte az egyes begyűjtéseket, hogy biztosítsa a felelősségre vonhatást Könnyedén alkalmazható interfész segítségével: leolvasható a helyszín kódja, a hulladékgyűjtő tartály darabszáma. A rendszer automatikusan "dátum bélyegzi" a hulladék felvételt. Beépített vonalkódnyomtatás lehetővé teszi különböző helyszíneken az igény szerinti vonalkód nyomtatását A jelentés generátor részletes riportírást biztosít, így egyszerűbben tervezhető a hulladékkezelés Az olvasó kiírja az összes begyűjtött hulladékot Több olvasó is működhet egyszerre a rendszerben Vezetékes vagy vezeték nélküli megoldás igény szerint