Címkék

Sokféle címke alapanyag létezik. Az, hogy az alkalmazásainkhoz éppen melyik megfelelő, több fontos kérdést is tisztáznunk kell.

A címkekészítéshez milyen nyomtatási módot használunk?

 • Direkt termo címke nyomtatás: Nincs szükség festékszalagra. A címke felülete oylan vegyi anyaggal van átitava, amely a nyomtatófej által kibocsátott hő hatására elfeketedik. Hátránya az, hogy érzékeny a környezeti hatásokkal szemben (napsütés, karcolás), ezért nem tartós.
 • Termo transzfer címke nyomtatás: Festékszalagot kell használnunk. A festékszalagot a nyomtatófej ráégeti az alapanyagra, amivel tartós nyomatot biztosít. A többféle címke alapanyag közül legelterjedtebb a papír, de léterznek tartósabb szintetikus alapanyagok is. A különböző alapanyagok nyomtatásához társítani kell a legmegfelelőbb festékszalagot.
 • Hosszú vagy rövid ideig van szükségünk a nyomat minőség megmaradására?

 • Rövid ideig használt címke: Direkt termo nyomtatással készülhetnek (borítékok, élelmiszer címkék, egyszeri belépő tikettek, stb.).
 • Hosszú ideig használt címke: Termo transzfer nyomtatás papír vagy műanyag címkére(gyári szám címkék, garancia címkék, sorozatszám címkék, stb.).
 • Extrém hosszú ideig használt címkék: Termo transzfer nyomtatás speciális műanyag alapanyagra. (vegyszer ellenállás-, hő ellenállás magas, stb.).
 • Milyen legyen a címke alapanyag?

 • Papír alapanyag: olcsó, számtalan felhasználási területe lehet, kitűnő a nyomat minőség.
 • Szintetikus alapanyag: töbféle összetételű is lehet (PP, PE, PET), tartós, nedvességnek, hőnek, szakításnak ellenállnak, speciális környezetben (vegyszer) is változatlanok maradnak.
 • A címke lehet karton etikett, tag (nincs hordozó és ragasztó, csak az alapanyag) vagy öntapadós címke (hordozó és ragasztó anyag is van az alapanyag mellett). A szendvics címkén hordozó anyag, ragasztó, címke, ragasztó, majd megint címke van.

  Milyen legyen a ragasztó anyag?

 • Visszaszedhető címkék: felragasztás után több héttel is nyom nélkül eltávolíthatóak, esetleg újra felragszthatóak (termékjelölő címkék).
 • Erős tapadású címkék: nehéz a felületről eltávolítani, sérülés nélkül nem is lehet (sorozatszám címkék). Felragasztás után 60 perccel érik el a végleges tapadási erősséget.
 • Fagyasztható címkék: hűtőházakban használt címkék; laboratóriumokban használt címkék (vérzsákokon, mirelit élelmiszeren).
 • VOID vagy biztonsági ragasztó anyaggal ellátott címkék. (jótállás címkék) A felragasztás után 24 órával érik el a végleges tapadást. Leválasztásuk esetében a felületen nyom marad, a címke pedig roncsolódik, nem áthelyezhető.
 • GY.I.K. - Vonalkód olvasók

  Mi is a vonalkód?

  A vonalkód számok és betűk kódolásának egyféle módja, ami különböző szélességű vonalak és különböző szélességű vonalközök segítségével jött létre. Ez egy számítógépi adatbeviteli lehetőség. A vonalkód nem tartalmaz leíró adatokat, csupán egy hivatkozási szám, amelyhez a számítógép megkeres és társít egy hozzá tartozó rekordot, amely már tartalmazni fog leíró adatokat és egyéb fontos információkat is.

  Mi a vonalkód olvasó?

  A számítógépek nem tudnak vonalkódot olvasni. Ahhoz, hogy használni tudják a vonalkódokban kódolt információt, a vonalkód adatait előbb dekódolni kell és egy olyan adatformátumba helyezni, amelyet fel tud dolgozni. Az az eszköz, amely beolvassa a vonalkód információit, majd azokat dekóderhez juttatja, vonalkód olvasó néven ismert.

  Hogyan működik egy vonalkód olvasó?

  Általában egy vonalkód olvasó egység tartalmaz egy olvasót, egy dekódert és egy kábelt, amely segítségével a dekóder kapcsolatba léphet a számítógéppel. Az olvasó beolvassa a vonalkód szimbólumokat (a vonalakat és a vonalközöket), majd elküldi a dekóderhez. A dekóder a vonalakat és a vonalközöket analóg elektromos jelekre "fordítja le", majd ezek után az adatokat hagyományos adatformátumban juttatja el a számítógéphez. A vonalkód olvasó vagy rendelkezik beépített dekóderrel vagy dekódolatlanul továbbítja az információt. A dekódolatlan jelű vonakód olvasók esetében szükség van egy különálló egységre is, melyet interfésznek (vagy billentyűzeti kábelnek) nevezünk.

  Milyen típusú vonalkód olvasók kaphatóak az üzletekben?

  Jelenleg négyféle típusú vonalkód olvasó létezik: a fényceruza, a lézer vonalkód olvasó, a C.C.D. (Charge Couple Devices) vonalkód olvasó és a kamerás vonalkód olvasó. Ezek az olvasó típusok eltérő technológiákat használnak a vonalkód olvasásra és dekódolásra.

 • Fényceruza
 • A fényceruzák a "hegyükben" egymás mellett elhelyezett fényforrással és fotódiódával rendelkeznek. Vonalkód olvasásához egyenletes mozgással végig kell húzni az olvasó "hegyét" a kinyomtatott vonalkódon. A fénydióda megméri a fényforrásból eredő fény visszaverődésének mértékét és a vonalkód vonalai és vonalközei szélességének megfelelő hullámformát állít elő. Az olvasó a dekóderhez juttatja a hullámalakokat, amely dekódolja azokat, és hagyományos adatformátumként elküldi a számítógéphez.

 • Lézer vonalkód olvasó
 • A lézer vonalkód olvasók a fényceruzákhoz hasonló elven működnek. Csupán az a különbség, hogy a lézer vonalkód olvasók fényforrásként lézer nyalábot használnak, és/vagy mozgó tükröt vagy pedig forgó prizmát alkalmaznak a lézer vonalkódon való pásztázására. A fényceruzáknál leírtakhoz hasonlóan egy fotodióda méri meg a vonalkódról visszavert sugár intenzitását.

 • C.C.D. vonalkód olvasó
 • A C.C.D. vonalkód olvasók az olvasó fejükben sorban elhelyezett kicsi fényérzékelőket használnak. A vonalkód által generált feszültség hullámformája megfelel a vonalak, ill. vonalközök szélességének, amely dekóder segítségével kerül a szokásos módon a számítógépbe. A legfontosabb különbség a C.C.D. vonalkód olvasó, a fényceruza és a lézer olvasó között, hogy a C.C.D. scanner a vonalkódról közvetlen jövő környezeti fényerőt méri, amíg a többiek a saját fényforrásból származó, a vonalkódról visszaverődő speciális frekvenciájú fényt elemzik.

 • Kamerás vonalkód olvasó
 • A kamerás vonalkód olvasók egy kis videó kamerát használnak a vonalkód képének bevételére. Ezt követően a vonalkód olvasó bonyolult digitális képelemző technikát alkalmaz a vonalkód dekódolásához.

  Hogyan lehet a vonalkód olvasót a számítógéppel csatlakoztatni?

  A vonalkód olvasók vagy billentyűzeti kábel- vagy RS-232 kimenettel rendelkeznek. Ha billentyűzeti kábel kimenetes vonalkód olvasót csatlakoztatunk közvetlenül a számítógép billentyűzet portjába, az olvasó által beolvasott kódok úgy kerülnek a számítógépbe, mintha a számítógép billentyűzetével vittük volna be azokat.

  Mik a billentyűzeti kábel előnyei?

  Egyszerűen és könnyedén csatlakoztathatjuk az olvasót a számítógéphez. A csatlakozásnak szoftver nélkül történik.

  Mik a billentyűzeti kábel hátrányai?

 • Amikor beolvasunk egy vonalkódot, a kurzornak a megfelelő bemeneti adatmezőn, a megfelelő alkalmazáson kell állnia, ellenkező esetben a vonalkód adatai az éppen aktív alkalmazás helyére kerülnek. Ez ezután problémák sorát okozhatja.
 • A billentyűzeti kábel kimenet korlátozva van abból a szempontból, hogy semmilyen úton sem lehet módosítani az adatokat a számítógép programjába való elküldés előtt.
 • Mik az RS-232 soros interfésszel rendelkező vonalkód olvasó előnyei?

 • Ezt a típusú vonalkód olvasót a számítógép hátulján található soros porton keresztül csatlakoztathatjuk.
 • Miután beolvasunk egy vonalkódot, ellenőrizhetjük hogyan és hová kerülnek az adatok.
 • Bármilyen módosítás lehetséges a vonalkód adatain a számítógépbe való küldés, ill. a "lefordítás" előtt.
 • Mik az RS-232 soros interfésszel rendelkező vonalkód olvasó hátrányai?

  Ez sokkal bonyolultabb, mint a billentyűzeti kábeles.

  Milyen típusú vonalkód olvasót vásároljunk?

  Mivel mind a négy típus kapható, a helyes választáshoz tisztában kell lennünk alkalmazás igényünkkel és a munka környezettel. Ha az alábbi kérdésekre meg tudjuk adni a választ, a számunkra legmegfelelőbb vonalkód olvasó mellett fogunk dönteni.

 • Hol fogjuk használni a vonalkód olvasónkat (gyárban vagy egy normál kereskedésben)?
 • Folyamatos vagy időnkénti olvasásra használjuk?
 • Fix telepítésű vagy kézi kezelésű olvasóra van szükség?
 • A vonalkódtól közel vagy távolabb akarunk olvasni?
 • Mivel lesz összekötve a vonalkód olvasó?
 • A beolvasott adatok valós idejű feldolgozáshoz kellenek? (A legolcsóbb vonalkód olvasó olyan helyen működhet kíválóan, ahol ritkán van szükség vonalkód olvasásra, de egy durva gyári környezetben egy strapabíróbb eszköz használatára van szükség. Nézzük át az összes típust és határozzuk meg, melyik felel meg legjobban az igényeknek!
 • Fényceruza olvasó:

  A legegyszerűbb és a legolcsóbb vonalkód olvasó. Strapabíró és nincsenek mozgó alkatrészei. Az olvasáskor az eszköz "hegyének" érintenie kell a vonalkódot, ami kifogásolható lehet. Annyiszor kell végig húzni az olvasót a vonalkódon, ahányszor be akarjuk vinni a tételt, így az eközben bepiszkolódhat vagy megrongálódhat, és olvashatatlanná válhat. Arról sem felejtkezzünk meg, hogy a ceruza olvasót emberi kéz speciális szögben tartva, speciális sebességgel mozgatva kezeli. Ezeket a tényeket figyelembe véve fényceruza vásárlása csak abban az esetben jó megoldás, ha az alacsony költség a legfontosabb meghatározó.

  C.C.D. vonalkód olvasó:

  A C.C.D. vonalkód olvasók gyorsabban és könnyebben olvassák a kódokat. Van azonban két elemi akadályuk. Először is a vonalkódtól számított keskeny olvasási tartomány: 1-3 inch (2,54-7,62 cm), másodszor az olvasandó kódok nem lehetnek szélesebbek az olvasó nyílás szélességénél. Kereskedelmi alkalmazásuk a leggyakoribb.

  Lézer vonalkód olvasók:

  A legáltalánosabban használt vonalkód olvasó típus. A lézer olvasónak nem kell túl közel lennie vagy érintenie a vonalkódos címkét a működésekor. A standard olvasási tartomány: 6-24 inch (15,24-60,96 cm), de a "long-range" olvasók 2-8 láb (60,96-243,84 cm) távolságról is felismerik a kódokat. Egy extra "long-range" olvasó pedig akár 30 láb (kb. 9 m) távolságban is olvashat. A lézer vonalkód olvasók a típusuktól függően nagyon széles árskálán mozognak.

  Szabad kézi vagy fix telepítésű vonalkód olvasók:

  Ez a fajta vonalkód olvasó le van rögzítve, így a felhasználó mindkét keze szabadon maradhat. Sokoldalú, strapabíró és rendkívül megbízható nagy teljesítményű scannerek, minimális emberi erő hozzáadásával nagymértékben növelik a hatékonyságot. Ez az olvasó a legalkalmasabb a nagy vegyes kereskedésekben, a gyógyszertárakban és élelmiszer áruházakban.

  Vezeték nélküli vonalkód olvasók:

  Ezeket a vonalkód olvasókat termelő üzemi vagy raktári alkalmazásokban látjuk a leggyakrabban, ahol a kábelek akadályozzák a mozgást. Olyan veszélyes környezeti feltételek mellett, ahol a vezetékek megsérülhetnek és az olvasó elveszíti kapcsolatát a rendszerrel, a vezeték nélküli megoldások az előnyösebbek. Szállítmányozási és raktár-bevételezési alkalmazások esetén, ahol nem lehetnek vezetékek a belépésnél, a vezeték nélküli olvasó a megoldás. Kereskedelmi alkalmazásoknál, ahol a vezetékes olvasók működése a pénztár körüli területre korlátozódik, szintén jól beválnak a vezeték nélküli olvasók. A vezeték nélküli olvasók mentesítenek a nehéz, nagy méretű vagy túl nagy darabszámú árúk nehézkes pénztárhoz való cipelésétől.

  Hordozható adatgyűjtők:

  Ezek kézi kezelésű akkumulátoros vonalkód olvasók, melyek saját memóriájukba tárolják el a beolvasott adatokat a későbbi feldolgozás céljából. Ráadásul a normál olvasóktól eltérően a hordozható adatgyűjtők LCD kijelzővel és billetyűzettel is rendelkeznek. A felhasználó sétálgathat, miközben beolvassa, bebillentyűzi az adatokat. A hordozható Palm terminálok számítógép és vonalkód olvasó kombinációi.

  Testen viselhető vonalkód olvasók:

  Ez a vonalkód olvasó kétféleképpen működik. A gyűrű vagy csukló olvasó vagy úgy aktiválódik, hogy az ujjunkat a vonalkódra irányítjuk, miközben megnyomjuk hüvelykujjunkkal a "trigger" gombot vagy csak egyszerűen a vonalkódra irányítjuk az olvasót.

  Vonalkód dekóderek:

  A voanalkód olvasókat arra használjuk, hogy a beolvasott vonalkódokat olyan adatformátummá alakítsuk át, amelyet a számítógép fel tud dolgozni. Néhány vonalkód olvasó nem képes a vonalkódok dekódolására (dekódolatlan jelű vonalkód olvasók), ezért szükség van ebben az esetben egy dekóderre. Néhány felhasználó előnyben részesíti a dekódolatlan jelű olvasó és dekódoló egység együttes használatát, így azt hordozható terminállal együtt is használják. Más felhasználók nem szeretik a két eszköz (olvasó, dekóder) külön használatát.

  GY.I.K. - Vonalkód nyomtatók

  Mi a különbség a direkt-termo és a termo-transzfer nyomtatási eljárások között?

  A direkt-termo nyomtatókban termo nyomtatófej található, ami hőpapíron (kémiailag kezelt papíron) hő segítségével állít elő sötét területeket, vonalakat, szövegeket vagy grafikákat. Direkt-termo nyomtatással olyan címkéket állíthatunk elő, amelyek idővel elhalványulnak és visszafehérednek, ha hő, ill. erős napfény éri őket.

  A termo-transzfer nyomtatók ugyanolyan termo nyomtatófejet használnak, mint a direkt-termo készülékek, de a fej ebben az esetben festékszalagot is használ, amely segítségével egy címkén (hordozón) jeleníti meg a kinyomtatandó képet, vonalakat, szöveget és/vagy grafikákat. A termo-transzfer nyomtatási mód esetében lényegesen többféle anyag áll a rendelkezésünkre. A festékszalag puffer szerepet játszik a címke (hordozó) és a nyomtatófej között, és ezzel meghosszabbítja a nyomtatófej élettartamát. A festékszalagnak mindig szélesebbnek kell lennie a címke szélességénél.

  Miért használjuk inkább a direkt-termo, ill. termo-transzfer címkenyomtatást a lézer technológiával szemben?

  A Zebra nyomtatók sokkal igényesebb megoldást kínálnak a címke nyomtatásra. A llézer nyomtatókat az általánosan használt A4 méretű ívek nyomtatására tervezték. Ha A4-es sztandard méretnél kisebb méretű címkére van szükség, a lézer nyomtatás nem kielégítő megoldás. A termo nyomtatók nem ív-, hanem tekercs töltésűek, így annyi címkét nyomtathatunk velük, amennyit csak akarunk. Ráadásul sok Zebra nyomtató ipari környezet számára is alkalmazható, ahol a lézer nyomtatók már nehézkesen működnének.

  Miért használatos gyakrabban a direkt-termo nyomtatás, mint a termo-transzfer nyomtatás?

  A direkt-termo nyomtatáshoz nem kell festékszalag, ami lényegesen alacsonyabb költségű címkenyomtatást eredményez. Számos vendéglátó ipari és kereskedelmi egység nyugtája készül direk-termo nyomtatási eljárással.

  (Meg kell említeni ismét, hogy a direkt-termo nyomtatás révén olyan címkéket állíthatunk elő, amelyek idővel elhalványulnak és visszafehérednek, ha hő, ill. erős napfény hatása éri őket.)

  A termo myomtatók hasonlóan működnek a lézer-, a dot matrix- vagy az ink jet nyomtatókhoz?

  Nem, azoktól teljesen eltérően. A lézer-, a dot matrix- vagy az ink jet nyomtatók meghajtásához valamilyen címketervező szoftver vagy saját készítésű program használata szükséges. A Zebra nyomtatóknak ugyanúgy mint más termo nyomtatóknak, saját programnyelvük van. (A Zebra ZPL nyelvet használ, amely a Zebra Program Nyelvet képviseli.)

  Windows alapú meghajtók az összes nyomtatótípus számára kaphatóak.

  Képesek-e színes nyomtatásra a Zebra nyomtatók?

  Igen, képesek. A hordozható nyomtatókat kivéve (bár már vannak termo-transzfer mobil nyomtatók is) hozzáférhetőek színes festékszalagok a Zebra típusú nyomtatókhoz.

  Hogyan lehet kapcsolódni a Zebra nyomtatókkal?

  Általában soros vagy párhuzamos kábel segítségével. A legtöbb nyomtató mindkét kapcsolati lehetőséggel rendelkezik a hátoldalán. Néhány nyomtató esetében a vásárlás előtt meg kell határoznunk, hogy milyen típusú kapcsolatot szeretnénk.

  Számos nyomtatótípussal vezeték nélküli kapcsolat is teremthető (Bluetooth. WiFi egyéb vezeték nélküli hálózatok). Hálózati összeköttetések belsőleg is elérhetőek néhány modell esetében.

  Lehetséges-e vonalkódot nyomtatni a Zebra nyomtatókkal?

  Igen, a Zebra nyomtatók erre lettek kitalálva. Ezek a készülékek 200 dpi, 300 dpi, ill. 600 dpi felbontású kiváló minőségű vonalkódot nyomtathatnak.

  Nyomtatható-e logó vagy más grafikai elem a Zebra nyomtatókkal?

  Igen. Letölthetőek képek, grafikák a Zebra nyomtatóba és kinyomtathatóak a címkékre. Ha fontos a kinyomtatandó grafika felbontása, 300 vagy 600 dpi-s nyomtatókat ajánlatos használni.

  Kommunikálnak-e a Zebra nyomtatók Windows-os számítógéppel?

  Igen. Windows driver Zebra nyomtatóhoz is léterzik.

  Kommunikálhatnak-e a Zebra nyomtatók egy Macintosh-sal?

  Igen.

  Használhatóak-e a Zebra nyomtatók hálózati nyomtatóként?

  Igen. A hálózati kapcsolatok belsőleg is elérhetőek néhány Zebra nyomtató típus esetében. Az összes Zebra nyomtató kommunikálhat a 10BaseT hálózaton, ha a nyomtatót soros vagy paralel portján keresztül kapcsoljuk rá a nyomtató szerverre.

  Azonnal felhasználhatóak a kinyomtatott címkék?

  Általában igen. Nem tanácsos azonban egy felmelegedett vagy túl hideg szállító járműből az irodánkba behozott címkét azonnal használatba fogni. Hagyni kell időt, hogy átvegyék a környezeti hőmérsékletet. A legideálisabb, ha akklimatizálódni hagyjuk a címkéket felhasználásuk előtti 48 órán keresztül.

  Speciális raktározásra van szükség a címkék és festékszalagok tárolásához?

  Igen. Oda kell figyelni néhány dologra. Pl. tároláskor ne halmozzuk egymásra túlságosan a címke, ill. festékszalag tekercsek dobozait. (Általában 5 doboz a javasolható.) Ne tegyük a címke, ill. festékszalag tekercseket túl meleg vagy túl hideg környezetbe. Ellenkező esetben az életidejük jelentősen megrövidül, és végül használhatatlanná válnak. Az általános 21-26°C közötti hőmérséklet és 50%-os relatív páratartalom mellett minimum egy év a termék életideje.

  Hány tekercs festékszalag szükséges a kívánt címkék nyomtatásához?

  Az alábbi számítás segítséget nyújt ahhoz, hogyan kell meghatározni egy adott címke mennyiség megnyomtatásához szükséges festékszalag tekercs számát.?

   

 • Első lépésként egyeztessük a mértékegységeket (inch, foot, cm, vagy mm).
 • A kiválasztott mértékegységben mérve osszuk el a festékszalag hosszúságát a címke teteje és a következő címke teteje közötti távolsággal.
 • Majd osszuk el a kinyomtatandó címke számát az előbb kapott értékkel és megkapjuk a szükséges festékszalag tekercs számot.
 •  

  Például 50 000 db 20 mm magas címkét szeretnénk előállítani. A festékszalag tekercs hossza 450 m. A címkék közötti "gap" (rés) 3 mm-es.
  450 m = 450 000 mm
  450 000/23 = 19 562,17
  2,5, azaz 3 tekerecs festékszalagra van szükségünk.

  Hogyan számítjuk át az inch-et, ill. foot-ot mm-re?

  1 inch = 25,4 mm
  1 foot = 304,8 mm

  Kiszámítható-e az, hogy hány db címke van egy tekercsben?

  Ha ismerjük a cséve henger és a címke tekercs átmérőjét, a következőképpen határozhatjuk meg a körülbelüli címke darab számot (+/- 5%-os eltérés van papírtekercs és +/- 10%-os eltérés van műanyag tekercs esetében):

   

 • Emeljük négyzetre a külső átmérő értékét és vonjuk ki belőle a belső átmérő négyzetét.
 • Szorozzuk meg a kapott értéket 109,0798-cal.
 • Osszuk el ezt a számot az ismétlődő szakasszal, a címke tetejétől a következő címke aljáig mért távolsággal a "gap"-et is beleértve.
 •  

  Például egy papír címketekercs belső átmérője 80 mm (3,149 inch), a külsőé pedig 190 mm (7,48 inch). Az ismétlődő szakasz 26 mm (1,02 inch).
  (7,48 x 7,48) - (3,149 x 3,149) = 46,0342
  46,0342 x 109,0798 = 5 021,4
  5 021,4/1,02 = 4 992,94 azaz kb. 4 922 db címke található az említett tekercsen.
  (A képlet inch-ben történő számítás esetén használható. Speciális címkék esetében, mint pl. többrétegű címkék, nem érvényes.)